SANSÜR NE ARAR LA BAZARDA?

26 Temmuz 2010 Pazartesi

Emir aldı götürdü, satamadan getirdi...

Dur durak bilmeden sizlere mevye ve zebse sunmaya devam eden Degisik Bir Manav olarak naçizane bendeniz size bulunması zor ve tadı da bir o kadar karışık olan Emir Zümrüdü isimli mevyemizi ay sonunda ithal etmiş olacağımızın müjdesini vermekten gurur duyarım!

Öncelikle sizlere Emir Zümrüdü mevyemizin tarihçesinden bahsetmek istiyorum. Emir Zümrüdü mevyesi ilk olarak 1500lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğunun Afrika kıtasını fethi sırasında keşfedilmiştir. Aslında anlatacağım hikaye keşif hikayesidir.

Osmanlı imparatorluğu Afrika kıtasını fethetmeye başlamış, Afrika üzerinde Somali'yi fethettikten sonra orada yerleşmeye başlamıştır. Bu yerleşmelerin sonucunda oradaki ailelerin de çocukları olmuştur tabi. Neyse, o çocuklar kendilerine oyun ararken etraftaki taş tahta toprak ne buldularsa karıştırmış ve değişik oyunlar ortaya çıkartmışlardır. Daha sonraları anlatılanlara göre Emir isminde bir çocuğun yerden kahverengi bir şey aldığı ve arkadaşlarına bunu saklayacağız ve sonra bulacağız şeklinde garip bir teklifte bulunduğu ortaya çıkmıştır.
Ebe olan arkadaşı sayarken Emir ismindeki çocuğumuz elindeki kahverengi şeyi alıp saklamaya gitmiş ve dönmemiştir. Aradan geçen zaman içerisinde ailesi çocuklarını aramış, bulamamış, vazgeçmiş veya kaçırıldığını düşünmüş ağıtlar yakmış olsalar da Emir tam 30 sene sonra ortaya çıkmış ve "bulamadınız beni oysaki ben mağarada gizlenmiştim" demiştir. 30 sene boyunca mağarada gizli durduğunu ve yerden bulduğu o kahverengi şeyin içinde Zümrüt gibi değerli bir maddenin olduğunu insanlara anlatsa da insanlar onu 30 sene sonra ortaya çıktı bizi kandırmak istiyor yalancı bu Emir öldü çoktan diyerek pek dinlememiştir.
Emir öldükten sonra Osmanlı duraklama devrine girmiş ve elde avuçta ne varsa satmaya başlamıştır. Satarlarken kahverengi şeyin içinde gerçektende bir hazine olduğunu şans eseri keşfederler. Ve halk Emir'in gerçekten de 30 sene boyunca bir mağarada saklandığını ve bu buldukları şeyi yediği gerçeğini kabul eder. Tabi elde avuçta ne varsa satmaları gerektiğinden bu buldukları şeyi de satarlar, ve bu hikayeyi de satarlarken anlatırlar. Emir aldı götürdü satamadan getirdi diye özetleyen bir çocuk sayesinde ise bu hikaye günümüze kadar gelir.
Hikayeyi duyan ve mevyeyi satın alan İngiliz bir tüccar ise "Emir aldı" kısmını "Emerald" diye telaffuz eder, İngilizce Zümrüt kelimesinin buradan geldiği varsayılmaktadır.

İşte böyle bir hikayesi olan Emir Zümrüdü mevyemiz Ağustos ortasında veya sonlarına doğru manavımıza gelmiş olacak. Siz kıymetli müşterilerimizin bu mevyeyi kaçırmayacağını bildiğimizden tam 7 kilo getirtiyoruz. 1 kilo içerisinde yaklaşık 6 tane Emir Zümrüdü mevyesi vardır. İstenirse adet halinde de satabileceğimiz mevyemizin fiyatı kilo bazında 45bin Pound tane bazında alınmak istenirse 6bin Pound olarak belirlenmiştir. Şimdiden afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder